Development of Cordierite Ceramic Cookware

Wanna T.saengchantra, Lada Punsukumtana, Pranee Junlar

Abstract


This study is to develop cordierite ceramic cookware by synthesis of cordierite body using kaolin, ball clay, talc, and alumina at sintering temperature 1300°C. The synthetic cordierite could withstand the thermal shock up to 400°C and had the coefficient of thermal expansion of 3.09×10-6/°C. The lower coefficient of thermal expansion glaze, 2.61×10-6/°C, was also developed for the synthetic body. After, the crazing resistance test by autoclave at 250 psi, the glaze did not craze. Then the 7 inch diameter pots were prepared and used for the cooking test on a gas stove-top or hot plate for more than 50 cycles. The results showed that the pots were crack free.

 

บทคัดย่อ


งานวิจัยนี้เป็นการพัฒนาภาชนะเซรามิกหุงต้มเนื้อคอร์เดียไรต์โดยสังเคราะห์เนื้อคอร์เดียไรต์จากดินขาว ดินเหนียว ทัลค์ และอะลูมินาเผาที่อุณหภูมิ 1300 ํC เนื้อคอร์เดียไรต์ที่สังเคราะห์ได้สามารถทนต่อ การเปลี่ยนแปลงอุณหภูมิได้สูง ถึง 400 ํC มีค่าสัมประสิทธิ์การขยายตัวเมื่อร้อน 3.09×10-6/ ํC และได้พัฒนาเคลือบที่มีค่าสัมประสิทธิ์การขยายตัวเมื่อร้อนต่ำกว่าเนื้อดิน คือ 2.61×10-6/ ํC เมื่อนำไปทดสอบความทนการรานด้วยหม้อนึ่งอบไอน้ำ (Autoclave) ทีความดัน 250 psi เคลือบไม่เกิดการรานตัว จากนั้นได้ทดลองทำผลิตภัณฑ์ต้นแบบ ได้แก่ หม้อขนาดเส้นผ่านศูนย์กลาง 7 นิ้ว เพื่อนำไปทดสอบการใช้งานจริง โดยนำไปต้มน้ำบนเตาแก็สและเตาไฟฟ้ า และใช้หุงต้มอาหารมากกว่า 50ครั้ง ผลการทดสอบผลิตภัณฑ์ไม่เกิดการแตกร้าวเสียหายใดๆ


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.