A preliminary survey: Trans Fat in Fried Food, Bakery, Edible fat and Oil Products and Milk and Milk Products

Kamolgan Jingan, Bangorn Boonshu, Wipawan Srimus

Abstract


This preliminary survey was aimed to determine dietary source of trans fat and disseminate to consumer on realize and select the proper diet and avoid the trans fat foods. The total trans fat content of 110 samples of fried foods, bakery, edible fat and oil products and milk and milk products were analyzed by gas chromatography (GC/FID) using 9 trans fatty acids standard. The highest amount of trans fat in these 4 categories of foods were found as fallow; 6.20 percent of donut or 3.41 grams per serving size, 5.18 percent of wafers or 0.64 grams per serving size, 7.72 percent of non dairy creamer or 0.25 grams per serving size and ranging from 0.01 to 0.63 percent of milk and milk products which less than 0.32 g per serving size. The composition of total  trans fatty acids indicated that  trans-octadecenoic acid (C 18:1 t) was 77.86 percent of which was the main component of 9 trans fatty acids and the lower was 16.56 percent of trans-linolelaidic acid (C18:2 t). The recommendation for consumer  based on this information was not increased the risk of death and illness from coronary heart disease and suddenly heart attack by avoiding high trans fat foods or partially hydrogenated oil  such as donuts, wafers, non dairy creamer and margarine.

 

บทคัดย่อ


การสำรวจปริมาณไขมันทรานส์ในอาหารเบื้องต้นนี้ เพื่อหาแหล่งอาหารที่มีไขมันทรานส์และเผยแพร่แก่ผู้บริโภคให้ตระหนักถึงการเลือกอาหารที่เหมาะสม การวิจัยได้สุ่มตัวอย่างจำนวน 110 ตัวอย่างของอาหารที่มีไขมัน จำนวน 4 กลุ่ม ได้แก่ อาหารทอด ขนมอบ ไขมันและนํ้ามันสำหรับบริโภค นมและผลิตภัณฑ์นม และทดสอบไขมัน ทรานส์ด้วยเทคนิคแก๊สโครมาโทกราฟีที่มีตัวตรวจวัดชนิดเฟลมไอออไนเซชัน (Gas Chromatography-Flame Ionization Detector,GC-FID) ผลทดสอบพบว่าอาหารแต่ละกลุ่มมีไขมันทรานส์สูงสุดดังนี้ โดนัทพบร้อยละ 6.20 คิดเป็น 3.41 กรัมต่อหน่วย บริโภค เวเฟอร์พบร้อยละ 5.18 คิดเป็น 0.64 กรัมต่อหน่วยบริโภค ครีมเทียมพบร้อยละ 7.72 คิดเป็น 0.25 กรัมต่อหน่วยบริโภค นมพร้อมดื่ม นมผง และไอศกรีมนม พบในช่วงร้อยละ 0.01 ถึง 0.63 ซึ่งไม่เกิน 0.32 กรัมต่อหน่วยบริโภค ชนิดของกรดไขมันทรานส์ที่พบปริมาณสูงสุด คือ trans-Octadecenoic acid (C18:1t) และ trans-Linolelaidic acid (C18:2 t) ร้อยละ 77.86 และ 16.56 ของกรดไขมันทรานส์ทั้งหมด ตามลำดับ จากข้อมูลดังกล่าวข้างต้นสามารถนำมาใช้เป็นข้อแนะนำสำหรับผู้บริโภค ในการหลีกเลี่ยงอาหารที่มีไขมัน ทรานส์สูงหรืออาหารที่ใช้ไขมันชนิดผ่านกระบวนการเติมไฮโดรเจนบางส่วน เช่นโดนัท เวเฟอร์ ครีมเทียมและเนยเทียมมาการีนเพื่อลดความเสี่ยงการเสียชีวิตและเจ็บป่วยจากโรคหัวใจขาดเลือด หัวใจวายเฉียบพลัน


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.