Validation and the study of aflatoxin M1 contamination in milk and milk products การทวนสอบวิธีและการศึกษาปริมาณการปนเปื้อนสารอะฟลาทอกซินเอ็ม1ในนมและผลิตภัณฑ์นม

APISTHAA CHANGSUPHAN

Abstract


การทวนสอบวิธีและการศึกษาปริมาณการปนเปื้อนสารอะฟลาทอกซินเอ็ม1ในนมและผลิตภัณฑ์นม

          อะฟลาทอกซินเอ็ม1 (AFM1)  เป็นสารพิษที่เกิดจากเมทาบอลิซึมของสารพิษอะฟลาทอกซินบี1 (AFB1) เกิดขึ้นภายในร่างกายสัตว์เลี้ยงลูกด้วยนมที่บริโภคอาหารสัตว์ที่มีการปนเปื้อน AFB1 เข้าไปจะถูกเมทาบอลิซึมโดยเอนไซม์ ในเซลล์ตับเปลี่ยนเป็น AFM1 และถูกขับออกมาทางน้ำนม ปัญหาการปนเปื้อนสารพิษอะฟลาทอกซินในอาหารสัตว์ และน้ำนมนั้นมีผลกระทบกับความปลอดภัยของผู้บริโภคทั้งในทางตรงและทางอ้อม หากได้รับสารพิษนี้อย่างต่อเนื่องความเป็นพิษนี้สะสมจะทำให้มีความเสี่ยงเพิ่มขึ้นในการเกิดโรคมะเร็งในตับ  คณะกรรมาธิการอาหารระหว่างประเทศ (Codex Alimentarius Commission) ที่กำหนดให้มีการปนเปื้อนของอะฟลาทอกซินเอ็ม1ในน้ำนม น้อยกว่า 0.5 ไมโครกรัม/กิโลกรัม ดังนั้นงานวิจัยนี้ศึกษาวิธีทดสอบสารพิษอะฟลาทอกซินเอ็ม1 (AFM1)   โดยตรวจวัดด้วยเทคนิคไฮเพอร์ฟอร์แมนส์ลิควิดโครมาโทกราฟี จนได้สภาวะที่เหมาะสมในการทดสอบ และจากการทวนสอบความใช้ได้ของวิธี พบว่ามีความสัมพันธ์เชิงเส้นในระดับความเข้มข้น 0.1 ถึง 50 ไมโครกรัม/ลิตร ขีดจำกัดการตรวจพบ (limit of detection, LOD) เท่ากับ 0.001 ไมโครกรัม/ลิตร  ขีดจำกัดการวัดปริมาณ (limit of quantitation, LOQ) เท่ากับ 0.004 ไมโครกรัม/ลิตร โดยค่าความแม่น  (accuracy) แสดงด้วยร้อยละการคืนกลับและความเที่ยง (precision) แสดงด้วยร้อยละของส่วนเบี่ยงเบนมาตรฐาน (relative standard deviation %RSD) รวมทั้งค่าความไม่แน่นอน เป็นไปตามเกณฑ์การยอมรับของวิธีทดสอบ   นอกจากนี้ได้สุ่มตัวอย่างนมสดจากฟาร์มโคนม ในพื้นที่จังหวัดนครราชสีมา และสระบุรี นมและผลิตภัณฑ์นมตามท้องตลาดในเขตพื้นที่กรุงเทพมหานคร จังหวัดนครราชสีมา และสระบุรี นำมาทำการทดสอบพบว่าสารพิษอะฟลาทอกซินเอ็ม1มีค่าอยู่ระหว่าง ไม่พบ ถึง 0.0552 ไมโครกรัมต่อกิโลกรัม

 

Validation and the study of aflatoxin M1 contamination in milk and milk products

          Aflatoxin M1 (AFM1) has been identified as toxic substance, which produced from the metabolism of Aflatoxin B1 (AFB1 in mammals that consumed contaminant feed. AFB1 is metabolized by enzyme in liver cells and transformed to AFM1 then excrete through mammal milk. There are both indirect and direct adverse effected to the consumer who consumed meat and milk contaminated with Aflatoxin. Continuously consumption can be resulted in accumulation in body hence contribute to liver cancer. The Codex Alimentarius Commission has established standard of AFM1 in milk product to less than 0.5 microgram/Kilogram.

          The aim of this study was to investigate the optimum condition and verification for AFM1 testing method which using HPLC. The study showed the linear correlation between the concentrations from 0.1 to 50 microgram/Liter, limit of detection (LOD) of 0.001 microgram/Liter and limit of quantitation (LOQ) of 0.004 microgram/Liter. The study also demonstrated acceptable percent recovery, precision by relative standard deviation (%RSD). The uncertainty of testing also included in this study. Animal feed samples were taken farms dairy farm in Nakorn-Rachasima and Saraburi provinces. While milk and milk products were sampled from markets in Bangkok, Nakorn-Rachasima and Saraburi provinces Results illustrated the AFM1 concentrations range from not detected to 0.0552 microgram/Kilogram.          


Full Text:

PDF Remote

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.