Nitrosamines in rubber gloves used for food contact applications ไนโตรซามีนในถุงมือยางที่ใช้ในงานด้านอาหาร

อรวรรณ ปิ่นประยูร, ภัณฑิลา ภูมิระเบียบ, อรสา อ่อนจันทร์

Abstract


งานวิจัยนี้เป็นการศึกษาผลของสารที่ใช้ในการสกัดต่อปริมาณไนโตรซามีนที่เคลื่อนย้ายออกมาจากถุงมือยางมาสัมผัสผู้สวมหรือปนเปื้อนลงในอาหารที่ถูกสัมผัส โดยการวิเคราะห์ไนโตรซามีน 12 ชนิด คือ NDMA, NDEA, NDPA, NDiBA, NDBA, NPIP, NPYR, NMOR, NEPhA, NMPhA, NDiNA, และ NDBzA ในถุงมือยางทางการแพทย์หรือถุงมือยางสำหรับงานบ้านทั่วไปทั้งที่ผลิตจากยางธรรมชาติหรือยางสังเคราะห์ไนไตร์ลเพื่อใช้ในงานด้านอาหาร โดยการสกัดด้วยสารละลายน้ำลายเทียม เหงื่อเทียม และสารตัวแทนอาหารที่มีสมบัติเป็นกรดและอัลกอฮอล์ โดยใช้เทคนิค GC-TEA ผลการศึกษาพบว่าเมื่อใช้สารสกัดต่างชนิดกัน ปริมาณไนโตรซามีนที่เคลื่อนย้ายออกจากถุงมือมีปริมาณต่างกัน ซึ่งส่งผลถึงการพิจารณาว่าถุงมือยางมีปริมาณไนโตซามีนเป็นไปตามเกณฑ์กำหนดด้านความปลอดภัยของสหภาพยุโรปหรือไม่ และเมื่อสกัดถุงมือในสภาวะจำลองที่คาดว่าไนโตรซามีนจะเคลื่อนย้ายออกมาได้มากที่สุดพบว่ามีความเสี่ยงต่อการปนเปื้อนของไนโตรซามีนลงในอาหาร ในขณะที่ผู้สวมถุงมือก็มีโอกาสได้รับไนโตรซามีนเข้าสู่ร่างกายในปริมาณที่อาจเป็นอันตราย ดังนั้นการใช้ถุงมือยางในงานด้านอาหารควรเลือกใช้ถุงมือชนิดที่ได้รับการทดสอบคุณภาพว่าปลอดภัยสำหรับใช้งานด้านอาหารแล้วเท่านั้น

Nitrosamines in rubber gloves used for food contact applications

Rubber gloves are used daily in various applications including for food handling purposes. In order to assess possible exposure of the wearers to N-nitrosamines as well as possible release of N-nitrosamines to foods being contacted to these gloves, effects of extraction media are investigated. Artificial saliva, artificial sweats, and some food simulants are used for the extractions and twelve N-nitrosamines including NDMA, NDEA, NDPA, NDiBA, NDBA, NPIP, NPYR, NMOR, NEPhA, NMPhA, NDiNA, and NDBzA are analysed using GC-TEA. By using different extraction media, the levels of the released N-nitrosamines and N-nitrosatable substances are different leading to the differences in the judgement for the EU Directive compliance. By comparing with data of daily intake of N-nitrosamines from foods, the intake of N-nitrosamines migrated from gloves used for food handling under the most unfavourable circumstances could lead to an exceeding of dietary intake. It is suggested that only rubber gloves certified for selected purpose should be used for food contact application.


Keywords


Nitrosamine; Rubber glove; Food contact rubber; ไนโตรซามีน; ถุงมือยาง; ยางสัมผัสอาหาร

Full Text:

PDF

References


FENG, DI, et al. Detection and toxicity assessment of nitrosamines migration from latex gloves in the Chinese market. Int. J. Hyg. Environ. Health. 2009, 212, 533-540.

FENG, DI, et al. Evaluation of simulant migration of volatile nitrosamines from latex gloves and balloons by HS-SPME–GC–MS. J. Chromatogr. Sci. 2012, 50, 733-738.

FIDDLER W, J.W. PENSABENE and W.I. KIMOTO. Investigation of volatile nitrosamines in disposable protective gloves. Am. Ind. Hyg. Assoc. J. 1985, 46(8), 463-465.

Commission Directive 93/11/EEC [online]. March, 1993. [viewed 4 March 2020]. Available from: https://eurlex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A31993L0011

EUROPEAN COMMITTEE FOR STANDARDIZATION. EN 12868:2017. Child use and care articles-Methods for determining the release of N-nitrosamines and N-nitrosatable substances from elastomer or rubber teats and soothers. 2017.

INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR STANDARDIZATION. ISO 29941:2010. Condoms-Determination of nitrosamines migrating from natural rubber latex condoms. Geneva, Switzerland: International Organization for Standardization (ISO). 2010.

EUROPEAN COMMITTEE FOR STANDARDIZATION. EN 71-12:2013. Safety of toys Part 12 : N-nitrosamines and N-nitrosatable substances. 2013.

INTERNATIONAL ORGANIZATION FOR STANDARDIZATION. ISO 105-E04:2013. Textiles - Tests for colour fastness-Part E04 Colour fastness to perspiration. Geneva, Switzerland : International Organization for Standardization (ISO). 2013.

Risk assessment of N-nitrosamines in balloon [online]. April, 2002. [viewed 4 March 2020]. Available from: https://mobil.bfr.bund.de/cm/349/risk_assessment_of_n_nitrosamines_in_balloons.pdf


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.