Method validation for determination of released cadmium, chromium, lead, molybdenum and nickel from stainless steel cookware

jitwilai WALUVANARUK, Duangkamol Chaosrimud, Jirapan Roma, Nootjarin Phonhong

Abstract


บทคัดย่อ

การตรวจสอบความใช้ได้ของวิธีทดสอบปริมาณแคดเมียม โครเมียม ตะกั่ว โมลิบดีนัมและนิกเกิลที่ละลายจากภาชนะหุงต้มเหล็กกล้าไร้สนิมตามวิธี Metals and alloys used in food contact materials and articles. A practical guide for manufacturers and regulators พบว่าช่วงความเป็นเส้นตรงการทดสอบแคดเมียมเท่ากับ 0.05 - 1 มิลลิกรัมกรัมต่อลิตร ขณะที่โครเมียม ตะกั่ว โมลิบดีนัม และนิกเกิล เท่ากับ 0.5 – 10 มิลลิกรัมต่อลิตร ค่าขีดจำกัดการตรวจหาของแคดเมียม โครเมียม ตะกั่ว โมลิบดีนัมและนิกเกิล เท่ากับ 0.4 1.0 3.0 3.0 และ 0.8 ไมโครกรัมต่อลิตร ค่าขีดจำกัดในการวัดเชิงปริมาณของแคดเมียมเท่ากับ 0.05 มิลลิกรัมต่อลิตร และธาตุที่เหลือ เท่ากับ 0.5 มิลลิกรัมต่อลิตร ช่วงร้อยละการคืนกลับและร้อยละของค่าเบี่ยงมาตรฐานสัมพัทธ์ของทุกธาตุอยู่ในช่วง 97-120 และน้อยกว่า 10 ตามลำดับ ค่าความไม่แน่นอนของแต่ละธาตุที่ระดับความเชื่อมั่นร้อยละ 95 มีค่าไม่เกินร้อยละ 20

Abstract

Determination of released cadmium, chromium, lead, molybdenum and nickel from stainless steel cookware was validated according to analytical method of Metals and alloys used in food contact materials and articles: A practical guide for manufacturers and regulators. Results showed that linear range of cadmium was 0.05-1.0 mg/L while chromium, lead, molybdenum and nickel were 0.5-10 mg/L. Limit of detection of cadmium, chromium, lead, molybdenum and nickel were 0.4, 1.0, 3.0, 3.0 and 0.8 µg/L. Limit of quantitation of cadmium was 0.05 mg/L and the others were 0.5 mg/L. % recovery range and % RSD of all elements were 80-120 % and less than 10%, respectively. Measurement uncertainty at 95 % confidence limit of all elements less than 20 % 


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.