A physical properties study of porous ceramics for the development of the fragrance ceramic

Lada Punsukumtana, Inthira Markhapattanasin, Vararee Bangluang

Abstract


The physical properties of porous ceramics developing from alumina added in porcelain commercial bodies were studied.  The physical properties as water absorption, shrinkage, absorption length, and water evaporation rate were evaluated.  It was found that the developing body after firing at 1200°C and 1230°C had water absorption and the shrinkage in the range of 3.25-3.35% and 12.00-12.84 % consecutively. Their water absorption lengths were about 90 and 80 millimeters consecutively. The evaporation rate agreed with the water absorption property and was found to vary with the firing temperatures and thickness of the samples.  At the thickness of 1-2 millimeters, the evaporation rate was in the range of 0.11-0.46 mg/mm2/sec.   A development of the fragrance ceramic products from the 2 % alumina added experimental body fried at 1200°C was found its ability to absorb the liquid at a certain level and to release the fragrance.

 

บทคัดย่อ


การศึกษานี้ได้ทดสอบสมบัติกายภาพของเซรามิกเนื้อพรุนที่พัฒนาจากการเติมอะลูมินาในเนื้อดินสำเร็จรูป พอร์ซเลน สมบัติกายภาพที่ทดสอบได้แก่ สมบัติการดูดซึมนํ้า การหดตัว ระยะดูดนํ้า และอัตราการระเหยนํ้า ผลการทดลองพบว่าเนื้อดินที่พัฒนาเมื่อเผาที่อุณหภูมิ 1200 และ 1230 องศาเซลเซียล มีสมบัติการดูดซึมร้อยละ 3.25-3.35การหดตัวร้อยละ12.22-12.84 มีสมบัติระยะดูดนํ้าประมาณ 90 และ 80 มิลลิเมตร ตามลำดับ และมีสมบัติอัตราการระเหยนํ้า สอดคล้องกับสมบัติการดูดซึมนํ้า และแปรตามอุณหภูมิที่เผาและความหนาของตัวอย่างคือ ที่ความหนา 1-2 มิลลิเมตรมีอัตราการระเหยนํ้าในช่วง 0.11-0.46 ไมโครกรัม/ตารางมิลลิเมตร/วินาที การทดลองพัฒนาผลิตภัณฑ์เซรามิกหอมจากเนื้อดินทดลองที่เติมอะลูมินาร้อยละ 2 เผาที่อุณหภูมิ 1200 องศาเซลเซียล พบว่ามีความสามารถในการดูดของเหลวให้มีความสูงในระยะที่ต้องการ และสามารถปลดปล่อยกลิ่นนํ้าหอมได้


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.