Facial scrub cream contained ginger-enzyme

Jiraporn Burakorn, Subonekoch Subtaeng, Jitrekha Tongmanee, Srisomporn Preeprem

Abstract


This study was performed to develop facial scrub cream containing ginger enzyme. It was found that activity and specific activity of the crude ginger protease were 15 Units/ml/min and and 377 Units/mg protein, respectively. First, a crude preparation of ginger protease was lyophilized using a freeze dryer. Its stability was improved by mixing casein and borox and the protease powder. The specific activity value of the stabilized ginger protease was 1,025 Units/mg protein. The stabilized ginger protease was mixed with scrub cream. The mixture contain 20% (w/w) of the enzyme, equivalent to 9.9 Unit/ml/min. Then, the ginger enzyme scrub cream was tested on animals for primary irritant properties. No irritation was observed, as indicated by the primary irritation index of 0.6. In the efficiency study, the ginger enzyme scrub cream and control scrub cream were used by 20 healthy female for 14 days. There were no significant difference between the ginger enzyme scrub cream and the control scrub cream. Besides, dark spots on faces of certain volunteers who used the ginger enzyme scrub cream were dramatically decreased. The volunteers’ satisfaction on the quality, brightness, moisturizer, wrinkle and total satisfaction of the ginger enzyme scrub cream were evaluated by the questionnaires. The results showed that the volunteers were more satisfied with the ginger enzyme scrub cream than the control scrub cream, as shown by total satisfaction score of 90 and 64%, respectively.

 

บทคัดย่อ


งานวิจัยนี้เป็นการพัฒนาครีมขัดผิวหน้าผสมเอนไซม์จากขิง โดยพบว่าเอนไซม์โปรติเอสจากขิง มีค่ากิจกรรมเอนไซม์ (enzyme activity) เท่ากับ 15 หน่วยเอนไซม์ต่อมิลลิลิตรต่อนาทีและค่ากิจกรรมจำเพาะ (specific activity) เท่ากับ 377 หน่วย เอนไซม์ต่อมิลลิกรัมโปรตีน จากนั้นนำเอนไซม์โปรติเอสจากขิงมาผลิตเป็นเอนไซม์ผงแห้งด้วยวิธีอบแห้งแบบแช่เยือกแข็งและเพิ่มความเสถียรด้วยการเติมเคซีนและโบรอก เอนไซม์ผงแห้งจะมีค่ากิจกรรมจำเพาะเท่ากบั 1,025 หน่วยเอนไซม์ต่อมิลลิกรัมโปรตีนและเมื่อนำเอนไซม์โปรติเอสจากขิงไปเป็นส่วนผสมในครีมขัดผิวหน้าผสมเอนไซม์จากขิงโดยให้มีเอนไซม์ร้อยละ 20 ของน้ำหนักรวมจะได้ค่ากิจกรรมเอนไซม์ 9.9 หน่วยเอนไซม์ต่อมิลลิลิตรต่อนาที หลังจากนั้นนำครีมขัดผิวผสมเอนไซม์ขิงไปทดสอบการระคายเคืองในสัตว์ทดลองพบว่าไม่มีการระคายเคือง โดยค่าดัชนีการระคายเคืองเบื้องต้นเท่ากับ 0.6 จากการทดสอบประสิทธิภาพครีมขัดหน้าผสมเอนไซม์จากขิงเปรียบเทียบกับครีมขัดผิวหน้าตัวอย่างควบคุมในอาสาสมัครผู้หญิงที่มีสุขภาพดี จำนวน 20 คน เป็นเวลา 14 วัน พบว่าครีมขัดผิวหน้าผสมเอนไซม์จากขิงและครีมขัดผิวตัวอย่างควบคุมมีประสิทธิภาพไม่แตกต่างกัน อย่างมีนัยสำคัญและไม่ก่อให้เกิดการระคายเคือง นอกจากนั้นยังพบว่าเม็ดสีเข้มที่กระจายเป็นจุดด่างดำบนผิวหน้าลดลงอย่างชัดเจนและผลการตอบแบบสอบถามความพึงพอใจของอาสาสมัครจากการใช้ครีมขัดผิวด้านกลิ่นหอม เนื้อผลิตภัณฑ์ ความกระจ่างใส ความเรียบเนียน ความชุ่มชื่น การลดริ้วรอย และความพึงพอใจโดยรวม พบว่า อาสาสมัครมีความพึงพอใจครีมขัดผิวหน้าผสมเอนไซม์จากขิงมากกว่าครีมขัดผิวหน้าตัวอย่างควบคุม ในทุกด้านโดยมีความพึงพอใจโดยรวมครีมขัดผิวหน้าผสมเอนไซม์จากขิงและครีมขัดผิวหน้าตัวอย่างควบคุมเท่ากับร้อยละ 90 และ 64 ตามลำดับ


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.