Increasing nutrition of oyster mushrooms using waste coffee grounds การเพิ่มคุณค่าทางโภชนาการเห็ดนางรมด้วยวัสดุเหลือทิ้งกากกาแฟ

nonglug bunyovimonnat

Abstract


บทคัดย่อ

งานวิจัยนี้เป็นการเพิ่มค่าโภชนาการเห็ดนางรมด้วยวัสดุเหลือทิ้งกากกาแฟ มีวัตถุประสงค์ในการกำจัดขยะกากกาแฟที่ได้จากการผลิตเมล็ดกาแฟและการผลิตกาแฟที่เป็นเครื่องดื่มแล้วเพื่อลดโลกร้อน เนื่องจากกากกาแฟประกอบด้วยธาตุไนโตรเจนปริมาณสูงเป็นส่วนประกอบสำคัญของการเจริญเติบโตของพืช มีธาตุโพแทสเซียมธาตุฟอสฟอรัสและสารอย่างอื่นอีกเล็กน้อยที่ช่วยเพิ่มพัฒนาการของพืช กลุ่มวิจัยและพัฒนาเทคโนโลยี สำนักเทคโนโลยีชุมชนมีการดำเนินงานวิจัยด้านวัสดุศาสตร์บูรณาการงานวิจัยกับกรมวิชาการเกษตรซึ่งเชี่ยวชาญด้านการเพาะปลูกเห็ด โดยใช้วัสดุเพาะปลูกเห็ดด้วยวัสดุเหลือทิ้งกากกาแฟ พบว่า สูตรอัตราส่วนร้อยละ 50 : 50 ให้ค่าโปรตีนสูงกว่าสูตรที่ใช้ขี้เลื่อยเพียงอย่างเดียว ถึง 2 เท่า และสูตรอัตราส่วนร้อยละ 25: 75 ค่าแคลอรี่ต่ำกว่าอัตราส่วนใช้ขี้เลื่อยเกือบร้อยละ 30 เหมาะแก่การผลิตเป็นอาหารสุขภาพได้อย่างดี  และได้ผลผลิตดอกเห็ดที่มีปริมาณมากกว่าวัสดุปลูกทั่วไปที่ใช้ขี้เลื่อยจากไม้ยางพาราเพียงอย่างเดียว ซึ่งนอกจากจะได้วัสดุเพาะปลูกเห็ดซึ่งเป็นทางเลือกใหม่สำหรับเกษตรกรแล้ว ยังเป็นการเพิ่มมูลค่ากากกาแฟ ที่เป็นวัสดุเหลือทิ้งและลดปัญหาการกำจัดขยะกากกาแฟอีกนับหลายพันตันต่อปี

Abstract

This research improve the nutritional oyster mushrooms with waste coffee grounds to eliminate waste coffee grounds from production of coffee and drinking coffee makers to reduce global warming. The coffee grounds contain high nitrogen, a key component of the plant growth, phosphorus, potassium and other substances that enhance the development of plants. The Research and Technological section, the Development Bureau of community technology has conducted research in materials science cooperative research with the Department of Agriculture which specializes in the cultivation of mushrooms. Mushroom cultivated materials were combined with waste coffee grounds, the ratio of 50: 50 and 25: 75 compared with 100% sawdust. The results shown that the waste coffee ground growth mushrooms (the ratio of 50: 50 formula) were higher protein content than the sawdust growth mushrooms by two times. The mushroom growth with the ratio of 25:75formula were lower calories than the mushroom growth with 100% sawdust formula almost 30%. This waste coffee ground growth mushroom is suitable for producing healthy diets. In addition to, the amount of mushroom production which growths with waste coffee grounds were over than used only the timber sawdust. Moreover, waste coffee ground materials used for mushroom cultivation is a new option for farmers to added coffee grounds value at the same time reduce waste coffee grounds as tens of thousands tons per year.


Full Text:

PDF RemoteHTML

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.