The effect of solvent on antimicrobial activity of medicinal plant extraction

Jaravee Sukprasert, Subonekoch Subtaeng

Abstract


Antimicrobial activity against Staphylococcus aureus (S. aureus), Escherichia coli (E.coli) and Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) of aqueous and ethanol extracts of Hibicus sabdariffa Linn., Anaxagorea luzonensis A. Gray, Betula alnoides Buch.- Ham Ex G. Don, Dracaena conferta Ridl. Plumbago rosea Linn., Punica granatum Linn. and Caesalpnia sappan Linn. were investigated. The antimicrobial activity of aqueous and ethanol extracts was determined by agar well diffusion method. The results showed that ethanol extracts were more active than the aqueous extracts except for the aqueous extract of Hibicus sabdariffa Linn. that the aqueous extract was more active. The ethanol extract of Punica granatum Linn. has shown highest antimicrobial activity compared to other extracts. The ethanol extract of Punica granatum Linn. was found to inhibit E. coli, P. aeruginosa and S. aureus with the inhibition zone of 13.02 ± 0.87, 8.14 ± 0.80 and 20.90 ± 0.05 mm, respectively. Futhermore, the extract of Punica granatum Linn. were tested for the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) using three tested organisms and showed the MICs of E. coli, P. aeruginosa and S. aureus were 32, 32 and 8 mg/ml, respectively. The same plant extracts were also tested for the Minimum Bactericidal Concentration (MBC), which were 128, 64 and 8 mg/ml, respectively.

 

บทคัดย่อ

การสกัดสมุนไพรจำนวน 7 ชนิด คือ กระเจี๊ยบแดง กำลังวัวเถลิง กำลังเสือโคร่ง กำลังหนุมาน เจตมูลเพลิงแดง ทับทิมและฝาง โดยใช้ตัวทำละลาย 2 ชนิด คือ น้ำและ 95 % เอทธานอล มาศึกษาเปรียบเทียบประสิทธิภาพในการยับยั้งแบคทีเรีย 3 สายพันธุ์ คือ Staphylococcus aureus (S. aureus), Escherichia coli (E. coli) และ Pseudomonas aeruginosa (P. aeruginosa) ซึ่งได้ทำการทดสอบฤทธิ์การยับยั้งแบคทีเรียโดยวิธี agar well diffusion พบว่าสมุนไพรที่สกัดด้วย 95 % เอทธานอล ให้ผลการยบัยั้งจุลินทรีย์ได้ดีกว่าน้ำ ยกเว้นกระเจี๊ยบแดงที่สกัดด้วยน้ำให้ผลการยับยั้งที่ดีกว่า โดยเฉพาะสารสกัดเอทธานอลของทับทิมสามารถยับยั้งแบคทีเรียที่นำมาทดสอบได้ดีที่สุดโดยมีขนาดบริเวณใสในการยับยั้ง E. coli, P. aeruginosa และ S.aureus เท่ากับ 13.02 ± 0.87, 8.14 ± 0.80 และ 20.90 ± 0.05 มิลลิเมตร ตามลำดับ เมื่อนำมาหาค่าความเข้มข้นต่ำสุดที่มีฤทธิ์ยับยั้งเชื้อ ( MIC) พบว่ามีค่า 32, 32 และ 8 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ และมีค่าความเข้มข้นต่ำสุดที่สามารถฆ่าเชื้อได้ (MBC) เท่ากับ 128, 64 และ 32 มิลลิกรัมต่อมิลลิลิตร ตามลำดับ


Full Text:

PDF

Refbacks

  • There are currently no refbacks.